Jonas Petersson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jonas Petersson
Zapbeerfull.jpg
Nationalitet Sverige Sverige
Född 24 april 1966
Hemort Norrköping
Yrke/uppdrag Civilingenjör Datateknik
Maka Elena Petersson
Barn Catrin Petersson
Elin Petersson

Jonas Axel Petersson, född 24 april 1966 i Lindås, är en svensk datorentusiast och utvecklare som tilldelats åtskilliga utmärkelser.

Jonas Petersson har på senare år uppmärksammats bland annat för sina mobilapplikationer som exempelvis Prisjakt och Inventory och utsågs 2010 till en av Sveriges bästa utvecklare. Till vardags arbetar han som teknikchef på XMS Penvision med företrädesvis en plattform för digitalt papper och penna under namnet Formidable, men som hobby produceras exempelvis Android-applikationer. Hans nickname är ofta Zap.

Innehåll

Uppväxt och utbildning

Jonas växte upp i Lindås/Emmaboda och bestämde sig vid späda år för att det var Oppfinnar-Jocke som representerade framtiden. Några år senare formaliserades detta till att i praktiken betyda civilingenjör och efter att sedvanliga lådbilar, elektroniklådor, diverse radiostyrda mackapärer etc avverkats erbjöds plötsligt en VIC-20 som "hemdator" till låns från föräldrarnas arbetsgivare. Snart inköptes efterföljaren Commodore 64 på vilken han producerade program både åt den lokala Rallycross-föreningens tävlingar och en kundlogistik för en groddförsäljare. Samtidigt arbetade han sommartid i en lokal datorhall med drift av IBM:s stordatorer.

Utbildningen fortsatte med Datateknisk linje på Linköpings Tekniska Högskola där han genast fattade tycke för UNIX-baserade system och C-programmering samtidigt som den nysläppta Amiga 1000 tog över som hemdator - uppkopplad på smått fantastiska 2400 baud. Jonas engagerade sig naturligtvis i klubben Amiga User Group Sweden och drev dess primära BBS (AbsExecBase) i många år. Tillsammans med Mikael Karlsson bildades "Absolut Software" som skrev en hel del användbara program till Amigan under samlingsnamnet XPE (eXtended Programming Environment). De mest användbara var säkert "Snap" som plockade text ur grafik och "Upd" som lät script etc få ljudeffekter, men ett enkelt demoprogram kom även med på Manx Aztec C's kompilatordistribution. Som kuriosa kan nämnas att Jonas på direkt begäran av Ralph Lundsten gjorde dennes signaturfont University Roman till Amigan i två storlekar.

Yrkesliv

Jonas första arbete var 1989 som "UNIX Wizard" på MaxCimator inom Programator-koncernen, vilket ledde till ett år huvudsakligen på Malmö-kontoret där han jobbade företrädesvis med AIX och HP-UX, men även lite Xenix. Detta inkluderade förstås nätverk, email etc.

Ett år senare blev han erbjuden att bygga upp SMHI-avknopparna Indic AB's satsning på miljöövervakningssystemet Airviro[1] på HP-UX-plattformen. Han gjorde där grafikbibliotek för att presentera både vektoriserade kartor och diagram antingen under X/en:Motif eller Postscript för utskrift. Samtidigt utvecklades ett styrspråk för att hantera massivt parallell datainsamling via modem. Vid denna tid började Mosaic och den första webservern ta form, så Jonas satte naturligtvis upp www.indic.se som en av de första privata webbplatserna och anpassade grafikbiblioteken för att även kunna presentera Airviro-data på web.

1996 började Jonas på internetpionjärsföretaget XMS som snabbt blev uppköpt av Information Highway som så småningom kulminerade som Adcore. 2001 köptes Norrköpingsdelen tillbaka av den gamla ägaren och XMS återuppstod, nu med fokus på Anoto's digitala pennor med en Linux-baserad plattform. Under hela denna resa agerade Jonas teknikchef för östergötlandsregionen och tekniksamordnare för den koncerngemensamma teknikplattformen samtidigt som han även ingick i en grupp med fokus på mobil teknikutveckling. Jonas har även genomfört ett längre konsultuppdrag som Android-expert på Vodafone i Skåne.

Androidapplikationer

Med bakgrunden i UNIX-Linux och en gedigen kunskap om nätverk och webservrar var det förstås oundvikligt att Jonas ville testa Android-plattformen. Resultatet är en handfull applikationer:

Utmärkelser


Referenser

 1. ^ Airviro
 2. ^ Zap's Hitta på AppBrain
 3. ^ Prisjakt på AppBrain
 4. ^ Inventory på AppBrain
 5. ^ Zap's abc på AppBrain
 6. ^ Zap's beer på AppBrain
 7. ^ Fatkoll.se på AppBrain
 8. ^ Vinnare av Swedish Android Developers Contest 2009
 9. ^ Position 38 i Sveriges bästa utvecklare 2010
 10. ^ Medvinnare av Golden Pen Award 2009 Most Innovative Solution
 11. ^ Årets shopping-app Mobilgalan 2010
Personliga verktyg
Varianter
Visningar
Åtgärder